Шатавари

Шатавари
Шатавари се счита за кралицата на билките в Аюрведичната медицина. В превод от санскрит Шатавари означава „Тази, която има 100 съпрузи“. Билката се използва от хилядолетия за поддържане на хормоналния баланс, повишаване на либидото и подобряване на женското и мъжко репродуктивно здраве. Шатавари е мощна адаптогенна билка. Клинично доказано, Шатавари е високо ефективна в лечението на редица здравни нарушения.


Премахва чувството за тревожност и депресия

Шатавари е адаптоген и мощен натурален антидепресант. Билката е високо ефективна в лечение на множество психотични нарушения, вариращи от  депресия до деменция. Шатавари помага да се поддържа балансирано нивото на серотонин в организма и си взаимодейства с гама-аминомаслената киселина (GABA) - главният инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система. По този начин Шатавари премахва чувството на тревожност, безпокойство, паник атаки, и симптоми като студени ръце и крака. Мощните антидепресантни свойства на билката помагат за успокояване на ума, намаляване на раздразнителността и повишаване на енергията и издръжливостта.


Повишава либидото

Шатавари е естествен афродизиак.  Стимулира половите хормоните, повишава сексуалната енергия и либидото,  както при мъжете, така и при жените.


Пoдобрява функциите на женската репродуктивна система

Шатавари балансира женската хормоналната система и е богата на фитоестрогени.  Тази мощна билка се използва в аювердичната медицина от над 5000 години за подобряване на женския репродуктивен цикъл (менструация, зачеване, кърмене и менопауза). Шатавари ускорява преобразуването на естрадиол в естрол, стимулира синтеза на прогестерон и лутеинизиращ хормон (LH). Шатавари подобрява съзряването на яйцеклетките във фоликули като по този начин повишава способността им за оплождане. В периода на лактация, супербилката повишава синтеза и качествата на кърмата. Клинично доказано, Шатавари намалява симптоми като болки и спазми по време на менструация, благодарение на своите спазмолитични и противовъзпалителни свойства. Шатавари действа благоприятно при състояние на поликистозни яйчници. Наред с това, Шатавари нормализира месечния цикъл и балансира кръвотечението. Благодарение на множеството естествени аналози на женските полови хормони, съдържащи се в билката, Шатавари е изключително полезна за жените преди, по време и след менопауза. Действа благоприятно и на дамите, преминали интервенция по отстраняване на матката. Шатавари е високо ефективна в превенцията на естроген-зависими заболявания като фиброза, мастопатии, ендометриоза, цервикална ерозия и други. 


Подобрява функциите на мъжката репродуктивна система

Въпреки, че Шатавари се използва най-вече за женската репродуктивна система, тази супербилка е особено полезна и за подобряване на мъжкото репродуктивно здраве. Клинично доказано, Шатавари притежава мощни сперматогенни свойства и е изключително полезна за лечение на тератоспермия (анормална форма на сперматозоидите), олигоспермия (нисък брой сперматозоиди), хипоспермия (нисък обем на спермата), астенозооспермия (влошена подвижност на сперматозоидите) и подобрява сперматогенезата (производството на сперматозоиди). Тъй като е естествен антиоксидант, Шатавари подобрява производството на тестостерон и лутеинизиращ хормон. Супербилката действа благоприятно и на състояния като еректилна дисфункция и преждевременна еякулация.


Подобрява храносмилането

Противовъзпалителните свойства на Шатавари намаляват образуването на газове в храносмилателния тракт, като по този начин предотвратяват чувството на тежест и подуването на корема. Наред с това, Шатавари подобрява храносмилателния процес, повишава апетита и насърчава по-доброто усвояване на хранителните вещества от организма. Изобилието от фибри в естествения състав на супербилката я прави мощно средство за лечение на запек и други храносмилателни проблеми.


Стапя излишните мазнини в тялото

Шатавари е богата на флавоноиди, т.е помага на тялото да стопи излишните мазнини по-бързо. Тъй като е богата и на диетични фибри и основни хранителни вещества, приеманa редовно, Шатавари не само засища пристъпите на глад, но също така предотвратява преяждането, като по този начин допълнително предотвратява натрупването на излишни килограми.


Подобрява сърдечното здраве

Клинично доказано, Шатавари оказва положителен ефект върху сърдечните функции. Супербилката е естествен антиоксидант. Полезна е за укрепване на сърдечните мускули, понижаване на нивата на холестерола в кръвта и предотвратяване на натрупването на липиди. Шатавари е отлична кардиопротективна билка. Редовният прием на Шатавари значително намалява риска от атеросклероза, сърдечни блокажи, инфаркт, кръвни съсиреци и други сърдечно-съдови болести. Благодарение на адаптогенните си свойства, Шатавари действа релаксиращо на сърдечната система и е изключително полезна за хора, страдащи от аритмии и сърцебиене.


Намалява нивата на кръвната захар

Отличното хипогликемично свойство на Шатавари играе важна роля за намаляване на нивото на кръвната захар в организма. Редовният прием на супербилката активира производството на инсулин от β-клетките на панкреаса, което от своя страна води до поддържане на ниски нива на кръвната захар.


Лекува респираторни проблеми

В аювердичната медицина Шатавари се счита за абсолютна панацея за всякакви респираторни проблеми. Благодарение на своите противовъзпалителни, антибиотични и антиастматични свойства, билката е високоефективна в лечението на състояния от обикновена настинка до бронхити и астма. Шатавари помага за отделяне и изхвърляне на отлаганията в гръдната и носната кухини. По този начин супербилката облекчава дишането и помага на тялото да се отърве от натрупаната слуз. Ежедневният прием на Шатавари укрепва белодробните тъкани и подобрява здравето и функциите на белите дробове.

Изтегли файлове